Ikabog
Nejznámější autorka na světě, kterou budete zajisté znát jako stvořitelku světa a postav Harryho Pottera, si popularitu získala i díky svému pseudonymu Robert Galbraith, pod kterým píše detektivky. Ale věděli jste, že nedávno vyšla její nejnovější kniha, která by, nebýt koronavirové pandemie, zřejmě nikdy nevyšla? Pojďme nahlédnout, co si pro nás J. K. Rowling tentokrát přichystala!
Ikabog je pohádkový příběh určený především pro děti, ale mohou si ho přečíst i dospělí. Já, i když už velmi dávno nejsem z cílové skupiny, jsem si knihu maximálně užila a vrátila se alespoň v myšlenkách do dětských bezstarostných let, kdy jsem na všechny kouzelné postavy věřila. Příběh o dalekém království jménem Přehršálie, které bylo bohaté, šťastné a místní lidé byli bezstarostní. Vše ale netrvá věčně. Podle staré legendy žil v mokřadu strašlivý tvor jménem Ikabog. Lidé byli přesvědčeni, že se jedná o pouhé povídačky, ale i ty někdy začnou být skutečné. Co se stane, když se taková legenda rozhodne unést dvě děti ve víru dobrodružství a bezstarostnému království uškodit? To už si musíte přečíst sami… Kniha je to opravdu milá, povzbudivá a k jejímu vydání se váže moc zajímavý příběh. J. K. Rowling napsala tuto knihu už před mnoha lety, ve stejnou chvíli, kdy psala příběhy o Harrym Potterovi a kdy ji během tvorby četla svým malým dětem. Děti jí radily, jak má v příběhu postupovat dál. Následně se ale vrátila k psaní Harryho Pottera a Ikabog skončil, podle autorčiných slov, na půdě, kde strávil dlouhých deset let. Nebýt koronavirové pandemie, zůstal by tam zřejmě dodnes, píše autorka na počátku své knihy. Napadlo ji, že když jsou děti nuceny pobývat zavřené doma, zveřejní příběh zdarma na internetu a poprosí je, aby namalovaly k příběhům ilustrace. Záhy se ukázalo, že je to skvělý nápad, který upoutal děti po celém světě, dokonce i v České republice. Čeští dětští čtenáři tak dostaly jedinečnou příležitost podílet se na tvorbě této knihy pomocí vlastní představivosti a fantazie. Během čtení naleznou čeští čtenáři nespočet nádherných obrázků od dětí různého věku z celé naší republiky. Ilustrace dodaly příběhu zcela jiný směr a čtenář si tak může snáze vše živě představit před sebou. Já osobně jsem z knihy nadšena a doufám, že si ji přečte co nejvíce lidí, protože si pozornost rozhodně zaslouží: nejen ze strany dětí, ale také ze strany dospělých.
Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."

Štítky