Knižní recenze

Enola Holmesová opět v akci

Enola Holmesová opět v akci
Případ levoruké dámy je v pořadí již druhým příběhem o mladé Enole Holmesové, mladší sestře vyhlášeného Sherlocka Holmese. Společně s prohnanou detektivkou na volné noze vyrážíme po stopách ztracené dcery anglického barona. Dokáže se Enola poprat se všemi nástrahami, které pro ni viktoriánská Anglie přichystala?

Dámy a pánové, Nancy Springerová opět nezklamala! Kniha vás vtáhne do děje hned od první stránky, a to díky okázalým popisům, které líčí devatenácté století s jistou dávkou elegance, ale zároveň surově a bez příkras. I v tomto díle se s Enolou nacházíme v Londýně, který ani tentokrát, zahalený pod mrazivou sněhovou přikrývkou, není o nic pohostinnější.

Mladá slečna Holmesová dávno nepohrdá „ženskostí“, ale naopak ji plně využívá ve svůj prospěch. V příběhu najdeme spoustu momentů, kdy detektivka popustí uzdu svému intelektu a schopnosti improvizovat i v situacích, kdy se to zdá nemožné. A ať už jdou věci podle plánu, či ne, přesně tahle nespoutanost je to, co na Enole miluju. Z hrdinky se totiž díky každému novému přešlapu stává mladá, cílevědomá žena, která se nenechá ničím a nikým zastavit. Zvlášť pokud jde o vlastního bratra, který jí s každým dalším dnem zuřivě dýchá na paty.

V textu opět narážíme na problematiku ženských práv, stejně tak jako vzestup feminismu. Tohle téma autorka zvládá bravurně a musím přiznat, že jsem se dozvěděla spoustu nových informací. Mimo jiné dostávají větší prostor i rébusy a hádanky, jejichž luštění jsem si opravdu užívala!

Co se děje týče, předchozí díl mě trošku vyškolil. Své podezření o pachateli jsem si potvrdila v moment, co se daná postava objevila na papíře. Což však neznamená, že jsem zůstala bez jakéhokoli překvapení. Tento díl má s filmovým zpracováním společné pramálo, a proto mě dokázal po celou dobu čtení udržovat v tom správném napětí.

Nenechte se zmást nálepkou young adult! Levorukou dámu doporučuju všem, co touží po strhujícím detektivním pátrání, které se tiše plíží ve stínech prohnilých uliček viktoriánského Londýna.