Knižní recenze

Knihkupectví a kostní prach

Knihkupectví a kostní prach
A další feel good/cosy fantasy je tu! Pokud jste i vy propadli tomuto trendu, velmi doporučuji krom tohoto konkrétního titulu rovněž Legendy & latéčka (stejný autor) nebo Přísně tajný spolek svérázných čarodějek (Sangu Mandanna).

Jak již název napovídá, příběh se tentokrát odehrává v prostředí knihkupectví (L&L v kavárně) - oboje vřele schvaluji, jedno lepší než druhé. Kdo by nemilovat kávu a knihy? Top kombo!

Rovněž se můžete těšit na hlavní hrdinku orkyni Viv. Mladá, perspektivní žena, jež je plná sil a odhodlání k předvedení, jak se správně ohánět šavlí, na své první výpravě – jak vzrušující!

Jenže když čelíte přesile kostlivců ani „mládí vpřed“ Vás nezachrání!

A tak se stane, že Viv najednou skončí v Šeráku, malém přímořském městečku, kde prakticky chcípl pes, i když se tu žádný ve skutečnosti nepovaluje. Zatím. Rakem a jeho Havrani tu Viv nechali k vyléčení její těžce zraněné nohy, sami se však vydali dál na cestu vstříc osudu.
Jelikož Viv nebude mít více méně co na práci, rozhodne se podnikat toulky po okolí až narazí na zašlé knihkupectví a jeho majitelku krysačku Fernu. A ta jako správná obchodkyně doporučí Viv knihu. A co se nestane – Viv čtení podlehne a rozhodne se pomoci krámku vyhnout se krachu. Společně s několika nově získanými přáteli bude hlavní hrdinka tentokrát čelit prachu, slevovým akcím nebo elfsky vznešeným autorkám dobrodružných romancí, a nakonec i nekromantce Varině. Rozsekat armádu nemrtvých? Není problém! Udělat to samé knihám? Budeš synem smrti – obzvlášť když je ta kniha grimoár nejčernější magie!


Stejně jako tomu bylo u titulu Legendy & latéčka, i tento je čisté pohlazení po duši, které snoubí dohromady témata jako nezištné přátelství, čistou lásku, obětování se pro druhé nebo sounáležitost.

Tato hřejivá a něžná fantasy je plná osvěžujících vtípků a milých hrdinů, které si nelze pro jejich jedinečné povahové rysy a vývoj neoblíbit. Dále Vás čeká více akce (než u L&L), aktivnější a mladší Viv, starý známý boj dobra se zlem nebo větší důraz na romantickou linku. Chybět nebudou ani vtipné názvy věcí nebo dějová předvídatelnost, která se u knih takového ražení již očekává.

Knihkupectví a kostní prach představuje ideální způsob, jak utéct od každodenní reality. Příběh svému čtenáři nabídne velkou dávku pohody – máte za sebou nelehký den, trápí Vás špatná nálada, nutně potřebujete u něčeho vypnout přetížený mozek, a především nemyslet na to, co Vás další den či dny čeká a nemine? No tak teď víte, co činit!

V knize se sice nějaká ta akce objeví, ale stále je děj spíše klidnějšího rázu. Zvrat přijde, to se nebojte, ale jen, aby posunul děj dál, a zároveň mu poskytl následující prostor a všeobecně udal nový směr.  

Já sama jsem si u příběhu odpočinula – je to roztomilé a sladké jako takové to kafíčko s kupou šlehačky a barevnými posypky. Navíc epilog skvěle provazuje obě autorovi zmíněné knihy.

Autor Zuzana Malá
Image