Knižní recenze

Iveta – Fotografie tvořené s láskou

Iveta – Fotografie tvořené s láskou
Tahle publikace je skvost a měl by ji mít ve své knihovně každý fanoušek Ivety Bartošové!

„V ateliéru mi vyprávěla o střípcích svých dnů a já jsem naslouchal a fotografoval.“ Miloš Schmiedberger, autor knihy, známý fotograf a blízký přítel Ivety Bartošové sdílí vzpomínky na jejich společné roky. Publikace je doplněna o desítky dosud nepublikovaných fotografií, které zachycují Ivetu v různých obdobích jejího života.
Čtenář se tak může ponořit do nitra zpěvačky a prožít s ní její radosti i strasti. Autor se zaměřuje na Ivetinu osobnost, její sny a touhy, a snaží se přiblížit čtenáři, jaká Iveta skutečně byla. Kniha Iveta – fotografie tvořené s láskou je určena všem fanouškům Ivety Bartošové, ale i těm, které zajímá příběh talentované ženy, s níž osud nemilosrdně zacházel.

„Vcházela jsi do dveří bez zazvonění, prostě jak tě napadlo. Sedla sis na dřevěnou podlahu a v navoněné róbě – nebo jindy jen tak, v županu – ses svěřovala s příběhy všedního dne. Pozoroval jsem tě a fotografoval. Fotografoval jsem tvoje myšlenky, tvoji tvář, tvoje vlasy, tebe celou, a tak mám dnes možnost dívat se na černobílé snímky a poslouchat tvůj hlas.“

Miloš Schmiedberger byl Ivetin dvorní fotograf po mnoho a mnoho let, ale také její přítel, kamarád, zpovědní vrba. Tato kniha vznikala přibližně 35 let. Obsahuje nejen 400 fotografií, texty písní, ale také mnoho myšlenek, úvah a útržků ze zpěvaččina života, toho soukromého i veřejného. V publikaci najdete společné zážitky od samotných začátků až do Ivetiny smrti.

Kniha je obrovská a těžká bichle, s tím se musí počítat. Ale je prostě nádherně zpracovaná, většina fotografií, z nichž mnohé nebyly dosud zveřejněny, je velikého formátu. Na konci každé kapitoly je kompletní text k písni, podle které se daná část jmenuje. Kniha je opravdu skvost a já jsem z ní nadšená. Najdete v ní spousty dosud nezveřejněných informací, které by měl každý fanoušek znát. Navíc je tak překrásná a určitě bude ozdobou každé knihovny. Moji už zdobí a já si toho nesmírně vážím.

Image
Blogerka, milovnice knih, cestování, léta, sluníčka, seriálů, focení, dobrého čaje a skvělého jídla. Můj nejoblíbenější citát je od Karla Čapka, který jsem si trošku poupravila podle svého: „ Nejkrásnější věci na světě nejsou věci, ale okamžiky – kromě knih samozřejmě.“ ☺