Knižní recenze

Bestie v uniformě aneb True crime z minulosti

Bestie v uniformě aneb True crime z minulosti
Rodák z Mariánských lázní Lukáš Křišťan se rozhodl literárně zpracovat případ vražd z první republiky, které otřásly tehdejší dobou. Zvolil si k tomu navíc velice zajímavou formu, což z této poměrně útlé knížky vytváří hodně zajímavého zástupce detektivního žánru. True crime je ostatně v poslední době hodně oblíbeným literárním žánrem, v něm se tvůrci zaměřují na skutečné zločiny. Tentokrát se ovšem autor této knížky vydal za jedním z nich až do poměrně hluboké minulosti. Odehrává se totiž téměř před sto lety a jednalo se o jednu z nejhorších masových vražd první republiky. Vypráví příběh jedné rodiny, která v poklidu doma spala, když tu ji z jejích snů probudil muž se sekyrkou. Zabil dospělé i děti, přesto zůstal naživu jeden svědek. Právě on pak bude jedním z hlavním žalobců v této poměrně kruté, ale přesto velice zajímavé knize.  

Vypráví příběh jedné rodiny, která v poklidu doma spala, když tu ji z jejích snů probudil muž se sekyrkou. Zabil dospělé i děti, přesto zůstal naživu jeden svědek. Právě on pak bude jedním z hlavním žalobců v této poměrně kruté, ale přesto velice zajímavé knize.

Nutno hned na úvod prozradit, že se nejedná o klasický detektivní román. Vyprávění je složené z výslechů svědků, svědectví vyšetřovatele - četnického kapitána Arnošta Člaňka a dalších podobných dokumentů. Není to tedy čistě posloupné povídání, přestože vlastně události jdou v řadě za sebou. Čtenář se postupně dozvídá z úst přítomných jednotlivé skutečnosti, díky nimž se stále více a více blíží k odhalení vraha. Je to velice zajímavý způsob, jak podobný zločin představit. A že si to tento šílený čin zaslouží.

Samotný případ vlastně není tak moc složitý, totožnost pachatele se dozvíte poměrně brzy. Ono ostatně ani není na co čekat, protože knížečka je poměrně útlá. Po zadržení podezřelého se o něm dozvídáme podrobnosti z úst lidí, kteří s ním pracovali nebo sloužili na vojně. Dostaneme tak poměrně kompletní obrázek tohoto muže, jenž se jednoho dne rozhodl vyloupit dům a přitom vraždil. Možná ještě zajímavější a vlastně i temnější je potom přiznání, během něhož sledujete jeho činy v přímém přenosu. Poslouchat něco podobného v kůži policistů musí být poměrně dost psychicky obtížné. Já bych něco podobného asi nezvládl, nedokázal bych se s tím smířit a ovládat své emoce.

Jako celek je tak tenhle kousek opravdu velice zajímavým svědectvím o zločinu, jenž by jinak zůstal zapomenut. Budete i svědky odsouzení a následného trestu pachatele, vše je velice dobře vykresleno a působí to realisticky.

Nechybí tu ani krásné ilustrace Filipa Minaříka, které vám v černobílé umělecké podobě ukazují některé ze situací. Najdete tu ovšem i fotografie s reálnou podobiznou vraha, nákres místa činu nebo vražedné zbraně.

Pro mě možná jedinou kaňkou je nepřítomnost nějakého doslovu, v němž by autor vysvětlil, jak po jednotlivých skutečnostech pátral a vypověděl k nim nějaký příběh. Potom už by bylo toto dílko takřka dokonalé. I tak před sebou mám opravdu atraktivní true crime, která ve vás zanechá silné emoce.