Knižní recenze

Dokonalé městečko skrývá temná tajemství

Dokonalé městečko skrývá temná tajemství
Dokonalé městečko je rozhodně zajímavým románem valašské autorky Kateřiny Karolové, který je však žánrově těžko uchopitelný. Ovšem jednoznačně je výrazně odlišný od ostatních knih této perspektivní autorky.

Ústřední postavou je Ema, která využije možnosti změnit svůj život a přestěhovat se do dokonalého městečka. Jedná se o místo pro hrstku vyvolených, do nějž můžete vstoupit jen po netradičním výběrovém řízení, musíte podepsat obsáhlou smlouvu a řídit se několika zvláštními pravidly. Potom by vás ovšem měl čekat hotový ráj na zemi. Všechno ovšem nemusí vypadat tak, jak se na první pohled tváří. Celý projekt ve svém pozadí skrývá určité tajemství.

Od začátku fakticky příliš nevíte, co od samotné knihy očekávat. Netváří se úplně jako běžný thriller a vlastně jím ani ve skutečnosti není. Nabídne v některých momentech až hororový podtext, ale ani do tohoto žánru bych ji neřadil. Nejlépe ji lze označit jako tajemný román, na jehož pozadí se odehrávají nečekané věci.

Po úvodním rozjezdu se do knihy poměrně dobře začtete a budete až do samotného vyvrcholení očekávat, co se z příběhu nakonec vyvine. Už v průběhu dění se dočkáte nějakých nečekaných zvratů, spojených s oním městečkem, ale i samotnou ústřední hrdinkou. Ani ona totiž není úplně taková, jak se na první pohled zdá. Dávejte si pozor, ať si ji příliš neoblíbíte, protože by vás mohla později zklamat. Není to typická kladná postava. Vlastně ji příliš nejde takhle zařadit.

V průběhu čtení se několikrát změní pohled vyprávění. Díky tomu poznáte celou zápletku z několika úhlů. Postupně se přidává na dramatech, děj graduje a objevují se až mrazivé okamžiky. Stále ovšem tak nějak čekáte, jak to celé skončí.

No, a potom je to tady. Ale stejně jako mnoho jiných jsem možná od vrcholu knihy čekal trochu víc. Celkově se počet stran zastavil na čísle 248, a přestože povětšinou si přečtu rád i kratší knihy, v tomto případě šlo z daného tématu vytěžit víc. Rozvést všechny okolnosti. Udělat větší wau efekt. Po dočtení prostě máte trochu pocit, že jste byli ochuzeni.

Ale nechci tím nijak vyloženě zatracovat samotnou knihu. Bavila mě, četla se velice dobře a námět rozhodně nebyl špatný. Vlastně se mi líbí podobné tituly s různými uzavřenými komunitami, v nichž se dějí často mrazivé a těžko pochopitelné věci. Baví mě představovat si, jak bych se na místě jednotlivých postav zachoval já.

Dokonalé městečko upřímně není nejlepší knihou, kterou jsem kdy četl. Ale zároveň ani tou nejhorší. Předchozí tituly autorky se mi líbily o trochu víc, především díky mysterióznější, někdy až hororové podobě. Pro někoho jiného ovšem může být tato kniha zajímavější. Rozhodně se nedá říct, že by byla špatná. Ale znáte to – sto lidí, sto chutí.