Knižní recenze

Nová detektivka Samuela Bjorka je tady!

Nová detektivka Samuela Bjorka je tady!
Jste fanoušky severských detektivek? Bojíte se rádi? Rádi si lámete hlavy u napínavých detektivních příběhů, které jsou plné slepých uliček? Pak je pro vás novinka Samuela Bjorka ta pravá. Ponořte se do stránek Ostrova…

Hlavní hrdinka Mia, věrná společnice vyšetřovatele Holgera Muncha, se chystá pověsit svou policejní kariéru na hřebík. Těžké rozhodnutí se jí snaží rozmluvit její jedenáctiletá dcera. Mia je však odhodlána a nechce ze svého rozhodnutí ustoupit. Názor jí změní až událost, kdy zmizí kamarád její dcery. Rozhodne se do pátrání pustit a svůj konec u policie oddálit. Policista Eriksen má jiné starosti. Řeší případ znesvěceného oltářního obrazu v kostele. Z na první pohled banálního případu se postupem času vyklube hrozivé pátrání, když ho stopy zavádějí do vyřazeného člunu, v němž policista nenajde nic hezkého. Povolán je proto známý vyšetřovatel Holger Munch. Norsko už nikdy nebude jako předtím…

Ostrov v moři strachu.

Pátý případ Holfera Muncha a Mii Krügerové…“

Opět napínavý a místy až mrazivý příběh s několika dějovými linkami. Přesně na to jsou čtenáři u autora zvyklí. Hlavní hrdinové opět skvělí, stejně jako v předchozích dílech. Holger ani Mia netuší, kam je jejich vlastní oddělené vyšetřování zavede.

Tato kniha je vhodná na čtení právě v tomto podzimním období, už jen pro svou mrazivou atmosféru, která čtenáře provází po celou dobu čtení. Strhující začátek a napínavý konec rozhodně stojí za pozornost.

Autor se již léta řadí k mým oblíbeným spisovatelům, proto když vyjde jakákoliv jeho nová kniha, nemohu se dočkat, až se do příběhu pustím. Dvojice hlavních postav v podání Holgera a Mii mi přirostla k srdci již před lety a v posledním díle jsem si vztah k nim jen prohloubila.

Hledáte-li vhodný dárek pod vánoční stromeček pro vaše blízké a patří-li obdarovaný k fanouškům detektivek, obzvláště těch severských, tato kniha je tou správnou volbou.

Ačkoliv není nutná znalost předchozích dílů série (existují celkem 4), doporučila bych číst postupně, abyste poznali hlavní hrdiny a jejich soukromé životní osudy. V tomto případě číst takto – Vlk, V lese visí anděl, Sova, Clona a Ostrov.

Ponurá atmosféra Norska, všudypřítomné mlhy, chmurné počasí a nevyřešené kriminální případy. Zkrátka pravé prostředí a podmínky pro výborný čtenářský zážitek.

Kniha má mé velké doporučení.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."