Literární zajímavosti

Podzim ve znamení knižních festivalů

Podzim ve znamení knižních festivalů
Podzim je tady a s ním i několik tradičních literárních akcí, kde kromě autorů a známých osobností možná potkáte i nás. Těšíme se na zahraniční i domácí autory, ale samozřejmě zejména na vás. P. S. Sejdeme se na Instagramu!  

Již tento víkend, tedy 22. a 23. září, se můžete těšit na plzeňskou verzi Světa knihy. Ta přichází ve svém plném formátu po covidové pauze a nabídne opět hromadu skvělého doprovodného programu. Akce se koná v DEPU2015, kde bude vedle řady stánků s knihami i bohatá nabídka občerstvení.

Novou knihu zde představí třeba oblíbený český detektivkář Jiří Březina. Tentokrát se ovšem jedná o literaturu pro děti s názvem Noční slunce. Napětí se v ní ovšem ani tentokrát nevyhneme. První den se vám ráda podepíše i Olga Stehlíková, Ondřej Neff nebo Lucie Bechynková, autorka skvělého podcastu „Opravdové zločiny“ a chystaného krimi románu „Neodpovídej". Ujít byste si určitě neměli nechat ani křest knihy Niny Špitálníkové Severka, která se opět odehrává na Korejském poloostrově. Michaela Klevisová vám představí své detektivky s Josefem Bergmanem.

Druhý den potom nebude chybět beseda s autorem knihy „Skutečné zločiny na Plzeňsku" Františkem Müllerem, na které nebudeme ani my chybět. Miroslav Žamboch potom zase představí skvělé spojení jeho fantastických světů Koniáše & Baklyho. Velice oblíbená spisovatelka Kateřina Tučková povypráví o své Bílé vodě. Jakub Szántó a Martin Jonáš zase o svých reportážích z Ukrajiny, které vyšly knižně pod názvem Putinova válka.

Nebude chybět ani proslulý autor fantastiky Leoš Kyša alias František Kotleta nebo jeho kolegové Michaela Merglová či Petr Brožovský. Petra Klabouchová se zastaví U severní zdi. Jaroslav Rudiš vám zase nabídne Návod k použití železnice. A na závěr přijde křest knih nakladatelství Canc a beseda s jeho autorkami.

O dva týdny později, 6. a 7. října, s námi můžete vyrazit na tradiční Podzimní knižní veletrh do Havlíčkova Brodu. I na něm si můžete poslechnout vyprávění mnoha zkušených spisovatelů. Představí se třeba hororový autor Honza Vojtíšek, Karel Hvížďala a Jiří Přibáň promluví o třetím dílu volné trilogie Hledání smyslu. Ani v Havlbrodu totiž nebudeme chybět.

Hodně zajímavá bude určitě i beseda s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem. O české detektivce bude mluvit František Šmehlík, Petr Sagitarius a další. Jana Poncarová a Barbora Šťastná potom poradí, jak vyprávět příběhy, na něž jsou i slova někdy krátká. Mezi dalšími autory nebude chybět Arnošt Vašíček, Petr Čornej, Alena Mornštajnová či Michal Viewegh.

Jen o další týden později, 14. 10., určitě navštivte pražský Humbook v O2 Universum. Festival (nejen) pro mladší ročníky bude letos neskutečně nabitý. Asi největším lákadlem bude pro mnohé Neal Shusterman, autor fenomenální série Smrtka. Mezi dalšími jmény ovšem najdete i takové pojmy jako jsou Stacey Marie Brown nebo Brigid Kemmerer.

Z českých tvůrců Pavel Bareš, Alžběta Bílková, Nofreeusernames, Petr Hugo Šlik, Kateřina Šardická nebo Vojtěch Záleský.

O dva lístky na Humbook proběhne na našem Instagramu soutěž.

Štítky