Knižní recenze

I děti mohou spáchat zločin

I děti mohou spáchat zločin
Vysvoboď mě je již druhou česky přeloženou knihou švédské autorky Malin Persson Giolito. V tomto mrazivém severském thrilleru se pouští do vážných témat spojených s dětskou kriminalitou.

Mezi ústřední postavy patří dva náctiletí chlapci, nejlepší kamarádi, kteří ovšem vyrůstali ve zcela odlišných poměrech. Jeden je z bohaté rodiny, druhý z chudé. O jednoho se rodina někdy až moc zajímala, ten druhý si mohl dělat takřka, co chtěl. Onoho osudného dne leží jeden z nich před houpačkou a pomalu umírá. Druhý se nad ním sklání s pistolí v ruce. Jak jen to mohlo takto skončit?

V tomto případě tedy nebudou čtenáři spolu s policisty pátrat po vrahovi. Ten je víceméně jasný od začátku, i když možná budete mít nějaké pochyby. Je ovšem opravdu on tím, kdo jde vlastně za celý zločin zodpovědný? Tento thriller vás zavede do míst, kde zločin otevřeně bují a někteří se i přes volání o pomoc nedočkají spravedlnosti. Jiní jsou naopak potichu, protože strach prochází ulicemi.

Vysvoboď mě je opravdu ponurou knihou, ačkoliv tu nenajdete desítky mrtvol. Autorka ovšem využila silné kombinace temného prostředí, zločineckých gangů nebo násilí a páchání trestné činnosti dětmi. Dohromady se tak ocitáme v opravdu pochmurném prostředí. Nejen to ovšem ovlivňuje silný čtenářský zážitek.

Zároveň se nám snaží co nejvíce přiblížit život obou chlapců, ukazuje krásy jejich přátelství, ale i sklouznutí k zločinu. Používá k tomu často flashbacky, v nichž se vypráví o událostech od dob jejich seznámení až po osudový okamžik. A tím to nekončí. Je to celé hodně emotivní. Zapojují se do toho i rodiče dětí, u nichž si vlastně ani nedokážu představit, jak by se museli cítit.

Děj je po celou dobu poměrně svižný. Okolo ústředních postav se stále něco děje. Máte možnost sledovat i počínání policie, která sice tuší, kdo vraždu spáchal, ale přesto za ní cítí daleko hlubší okolnosti. Podaří se jim ovšem dopadnout toho, kdo dva nevinné kluky přivedl do spárů gangu? A jak to potom na něj ušít, když zbraň držel jeden z nich?

Celé mi to přijde opravdu promyšlené a zároveň i poměrně realistické. Jedná se o dostatečně emotivní záležitost. Budete doufat v alespoň částečně dobrý konec. Ale přijde? Navíc dojde k dalšímu těžkému ublížení na zdraví, s jehož pachatelem ovšem musíte soucítit. Celé je to vlastně trochu zamotané, hodně na psychologickou notu. Když se ovšem budete na čtení alespoň trochu soustředit, dokážete si všechno pospojovat a odnesete si z toho možná i nějaké ponaučení.

Vlastně jsem od knihy nic moc nečekal. První dílo spisovatelky Tekutý písek jsem prozatím ani nečetl. Nakonec jsem byl obsahem tohoto díla velice příjemně překvapen. Není to jen další klasický thriller. Dokážu si totiž představit, že v některých koutech světa, se podobné věci klidně mohou dít, ač tomu člověk nechce věřit.

O vysvobození tak v příběhu vlastně prosí hned vícero lidí, i když často ze zcela odlišných pohnutek. Budete napjatí až do samého závěru, zda se podaří dosáhnout spravedlnosti. Někteří možná trochu posmutní z toho, co se na stránkách knihy stane. Literární dílo je to ovšem parádní.

A kdyby vás zajímalo, po kom mohla autorka zdědit nadání pro psaní, tak jejím otcem Leif G. W. Persson. Ten má na svém kontě řadu zajímavých titulů z žánru severské krimi či thrilleru. Prostě knižně plodná rodina.