Knižní recenze

Čepel tajemství

Čepel tajemství
Tricia Levenseller nepatří mezi známé autory, minimálně ne u nás. Toto její první kniha přeložená do češtiny. Já tuto autorku znám díky knize The Shadows Between Us, která byla parádní (můžete zkusit v angličtině nebo ve slovenštině).

Příběh vypráví o osmnáctileté Zivě, jejíž největší boj se neustále odehrává v její hlavě. Odjakživa se vyhýbá lidem a jejím jediným lékem na úzkosti je být sama ve své v kovárně. Tohle místo je pro ni vším – díky svém jedinečnému nadání pro magii vytváří vzácné zbraně s nevídanou silou. Jednoho dne však dostane zakázku na výrobu meče od velmi vlivné osoby. Zivě se nedopatřením podaří vyrobit zbraň, která dokáže ukrást tajemství svých obětí. Když se ovšem dozví, za jakým účelem byl meč vyroben – rozpoutání zničující války – svůj výtvor vezme a dá se společně se svou sestrou na útěk.

Cestovat ovšem nebudou samotné, společníky jim budou nebezpečně pohledný žoldnéř Kellyn a Petrik, učenec a odborník na magii. Podaří se jim nebezpečnou zbraň včas zničit, nebo lehne království popelem?

Čepel tajemství je označována za akční fantasy s originálním námětem. Ano i ne!

Po dočtení lze knihu zařadit do „škatulky“ poměrně originálních příběhů s pár akčními momenty. Za originální lze rozhodně považovat samotný um hlavní hrdinky – tj. řemeslo kovářství ve spojení s magií.

Rovněž se mi velmi líbilo téma sociální úzkosti, kterou Ziva trpěla. Její panické ataky byly dobře popsané, promyšlené a uvěřitelné. Celkově se autorce podařilo vytvořit reálné postavy, co se nebojí ukázat emoce.

Samotný svět se autorce rovněž povedl čtenáři vhodně přiblížit a vykreslit. Mínus bych viděla v magické stránce příběhu – doufám, že druhý díl více objasní fungování magie, její historii či další informace.

Za zmínku také stojí příjemná, pomalá romance, která mile doplňovala hlavní zápletku. Nenáročná a na pozadí. Rovněž zde naleznete důraz na rodinu a vztahy.

Celkově se dá kniha označit za příjemné, ač průměrné výpravné dobrodružství za záchranou světa, jehož oddechovější dějová linka je občas narušená nějakým tím zvratem a akcí spíše bez napínavého nádechu.

Čepel tajemství má ještě své pokračování – jedná se o duologii. Doufám, že závěrečný díl bude stejně čtivý, ale méně monotónní.

Autor Zuzana Malá
Image