Knižní recenze

Láska po španělsku

Láska po španělsku
V poslední době je každá druhá kniha tzv. hit TikToku. Stejně tak jako u „zlatého kolečka bestseller“ jsem i při výběru četby s touto „nálepkou“ opatrná. Však to jistě sami znáte - na něco jste se ohromně těšili a pak to stálo za starou bačkoru. Za příklad ale také stojí zcela opačná situace - taková Hypotéza lásky má na své obálce dokonce obě uvedené „pochvaly“ a tu jsem si moc užila i přesto, že jsem k ní od začátku přistupovala obezřetněji. Proto jsem se rozhodla v rámci letního čtení, které přímo vybízí k četbě romantických titulů, vyzkoušet i Lásku po Španělsku.

Catalina nutně potřebuje doprovod na svatbu své sestry, a to především z důvodu, že své rodině již namluvila, že má v New Yorku přítele, ale opak je pravdou. Upletla si na sebe bič, jelikož teď celá její rodina i známí čekají (včetně jejího ex a jeho snoubenky), že ho přivede představit. Má pouze měsíc na to, aby si našla „svého prince“ a vzala ho sebou za rodinou a přesvědčila ho, aby jí kryl záda. Let do Španělska není krátký a její rodina se nenechá jen tak něčím a někým oklamat. Jediný, kdo jí nabídne pomoc, je její dva metry vysoký, modrooký kolega Aaron Blackford, kterého nemůže vystát. Okolnosti ji však donutí k souhlasu a spolu s Aaronem se vydá za Atlantik. Nakonec se zdá býti toto rozhodnutí to pravé a vyvstane otázka: „Je opravdu Aaron tak hrozný jako v kanceláři?“

Zápletku tohoto titulu již každý zná. Nesnášejí se, předstírají vztah, začnou se přátelit, tajně po sobě touží, něco je k sobě táhne, začnou se dokonce i konečně navzájem chápat, něco si spolu začnou, pak přijde drama a „rozchod“ - může za to jeden i druhý, taky kupa tajemství, temná minulost, nejistota a strach. A pak přijde sladký happy end…

Je to klišé, co? Ale právě tahle jednoduchost a předvídatelnost nás láká. Je to totiž báječná oddechovka pro náš mozek a celkově celou bytost. Na jednu stranu si něco takové v hloubi duše přejeme zažít každá (a samozřejmě i každý), na druhou bychom to nikdy nahlas nepřiznaly/i, jelikož je to docela trapné, hlavně od určitého věku, ale snít se může!

Nejdůležitější u těchto knih je vlastní přísnost a celkové zpracování a pojetí/uchopení - položení si otázky: „Vybočuje tento titul něčím z řady jeho kolegů?“ Pravda je, že i kdyby ne, stále si ho užijeme, protože proč ne?!

Dějová linka ničím výrazně nevybočuje, jede si dle klasické stavby žánrů new adult/contemporary/chick lit/romance.

Co stojí za to ale zmínit, je

  1. a) prostředí slunného, vášní prostoupeného Španělska,
  2. b) minimum dramatu, které je v těchto knihách vždy stejně uměle vyhrocené pro efekt a posun v ději/vyvrcholení,
  3. c) humor, který osvěžuje, a věty ve španělštině, které dodávají šmrnc a jiskru,
  4. d) balancování příběhu na hraně uvěřitelnosti & chemie mezi hrdiny,
  5. e) rozvoj postav a jejich posun v životech a ve vztazích,
  6. f) že na krátký časový úsek (3denní pobyt ve Španělsku) v rámci děje příběhu je kniha zbytečně dlouhá a občas „pomalá“ a bohužel i přeplněná opakujícími se úvahami hlavní hrdinky.

Suma sumárum, Lásku po Španělsku si určitě někdy znovu přečtu, jelikož jsem si užila tu upřímnou chemii mezi hlavními aktéry a prosluněné Španělsko. Rovněž se těším na druhou knihu spisovatelky (The American Roommate Experiment), kde v hlavní roli tentokrát uvidíme Catalininu nejlepší kamarádku Rosie Graham a jejího bratrance Lucase Martina.

Autor Zuzana Malá
Image