Knižní recenze

Démon z lesů – Grafický román ze světa Griši

Démon z lesů – Grafický román ze světa Griši
Než se stal velitelem Druhé armády a Temnyjem, byl jen osamělým chlapcem toužícím po přátelství, lásce a možná kapce dobrodružství. Eryk a jeho matka strávili celý život na útěku. Jakožto nejvzácnější grišové jsou nuceni skrývat svou identitu a schopnosti dokonce i před vlastním druhem. Jeden chlapec – stovky jmen. Ale co když už před svým osudem nechce dál utíkat...?

Démon z lesů je krátký grafický román, který oslní především svou nádhernou kresbou, doplněnou o jednoduchý, avšak zajímavý příběh ze života dospívajícího Aleksandra Morozovego alias Temnyje. Leigh Bardugo pro nás společně s nadanou ilustrátorkou Dani Penderghast připravila poměrně obyčejný příběh jednoho neobyčejného chlapce.

Bestsellerová trilogie Griša trhá rekordy nejen v knižním, ale i filmovém světě. O pravdivosti tohoto tvrzení vypovídá její úspěšná seriálová adaptace Světlo a stíny, která se na platformě Netflix dočkala již druhé řady. Mezi novými talenty se mimo jiné objevila spousta známých tváří v čele s charismatickým Benem Barnesem, představitelem Temnyje. Není snad žádným tajemstvím, že právě Ben se díky skvělým hereckým výkonům zasloužil o vzrůst zájmu ze strany fanoušků, kteří se o záhadném, temném, avšak svůdném Aleksandrovi dychtili dozvědět víc. A tak byly jejich prosby vyslyšeny.

Komiksový počin Démon z lesů se soustředí na krutou minulost budoucího velitele Druhé armády. V jednoduchém příběhu se setkáváme s tematikou osamění, nepochopení a zrady. Na samotném ději vlastně není nic moc zvláštního, vyprávění je velmi přímočaré a prosté. Avšak díky kresbě, která příběh doprovází, určitě stojí za to si knihu přečíst. Ilustrace jsou krásně syté a kontrastní. Střídmá barevná paleta, využívající chladné odstíny modré, oranžové a fialové, tak vytváří krásně melancholickou atmosféru. Z ilustrací je cítit chlad i žár – barvy navíc korespondují se scénami a situacemi, což dohromady vytváří skvělý čtenářský i umělecký zážitek.

Tento kousek by určitě neměl chybět v knihovničce žádného fanouška ze světa Grishaverse ani milovníkům atmosférických fantasy komiksů. Protože tyhle barvy v sobě skrývají tajuplnou moc a schopnost dotknout se samotného jádra vaší duše.