Knižní recenze

Princ Harry – Náhradník

Princ Harry – Náhradník
Jedna z nejočekávanějších a vůbec nejprodávanějších knih posledních několika let je konečně přeložena do češtiny, a tak si mohou i čeští čtenáři přečíst příběh očima prince Harryho. Patříte k fanouškům britské královské rodiny a chcete se dozvědět informace z první ruky? Pak směle na tuto horkou novinku!

Britská královská rodina se těší velké popularitě už několik staletí a je vůbec nejznámější královskou institucí vůbec. Sami si říkají „Firma“, jenže jak se v této instituci vlastně žije? Je to opravdu pohádka, jak to vypadá, nebo je to něco zcela jiného? Jací jsou ve skutečnosti členové královské rodiny? Přesně to nám předkládá ve své knize britský princ Harry, který se narodil jako druhý v pořadí, tudíž byl od počátku svého života považován za „náhradníka“, zatímco jeho starší bratr, princ William (současný princ z Walesu) jako „následník“.

O princi Harrym snad slyšel každý, ale znáte jeho skutečný příběh? Víte, jak se cítil, když mu zemřela matka, když odjížděl do války v Afghánistánu či jak prožíval svůj svatební den, narození dětí nebo odchod do USA?

Pojďme společně nahlédnout do vzpomínek prince, muže, ale v prvé řadě otce a manžela, který chrání svou rodinu před dotěrným a všudypřítomným tiskem a který touží po štěstí, jako každý z nás.

Harry se v této knize otevřeně vyzpovídává a my tak máme šanci nahlédnout do soukromí královské rodiny, představit si všechny honosné hrady a zámky, které vlastní, poznat je a udělat si o členech této rodiny vlastní obrázek.

Harry se svěřuje se svými traumaty z dětství, které zapříčinily neshody jeho rodičů, jejich rozvod a později maminčina smrt. Sledujeme Harryho dětství, postupné dospívání, přátelství i trapasy a vztahy s otcem (současným králem Karlem III.), babičkou (Alžbětou II.) i bratrem (Williamem, princem z Walesu) a švagrovou Catherine, princeznou z Walesu. Jsme jako čtenáři okamžitě vtaženi do děje a jsme svědky jeho milostných vzplanutí i rozchodů, bojů s tiskem a nakonec i s vlastní rodinou.

Mám britskou královskou rodinu moc ráda, proto jsem zajásala, když jsem se dozvěděla, že kniha vyjde konečně i v češtině a čtení jsem si vyloženě užívala. Přestože jsem z knihy nadšena, přemýšlím, zda by některé vzpomínky prince Harryho přesto neměly zůstat utajeny, protože občas se jedná o skutečné intimnosti a rodinné záležitosti (například popis průběhu porodu své ženy Meghan, vévodkyně ze Sussexu, či vyhrocený spor s bratrem Williamem). Každopádně se jedná o velmi čtivou knihu (tedy v případě, že patříte k zájemcům o tato témata), kdy máte téměř pocit, jako kdybyste vedle Harryho stáli a pozorovali veškeré dění, které popisuje.

Jak Harry prožíval smrt svých prarodičů – dědečkovu v roce 2021 a babiččinu v roce 2022? Co si myslí o druhé ženě svého otce Charlese – Camille? Jak vycházela Meghan se svými novými příbuznými z královské rodiny a jak ji přijali? Lituje Harry, že se vzdal veškerých svých povinností?

Chcete-li se dozvědět více, nezbývá, než se začíst do této knihy, v níž naleznete odpovědi. Slibuji, že se nudit rozhodně nebudete a po dočtení už nikdy nebudete nahlížet na královskou rodinu stejným pohledem jako doposud.

 

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."