Literární zajímavosti

Dobré tvoření pro malé i velké (#2 mini knihy)

Dobré tvoření pro malé i velké (#2 mini knihy)
Hledáte originální způsob pro zaznamenávání přečtených knih? Pak jste na správném místě! Tyto miniatury vašich oblíbených knih jsou skvělým způsobem, jak dát najevo své knižní závisláctví!

Budete potřebovat:

VÝBĚR ROZMĚRŮ:

Prvním krokem při výrobě těchto rozkošných mini knížek je zvolit si vhodný rozměr. Já si při tvorbě obálky vybrala velikost 5,8 x 4 cm, ale rozhodnutí samozřejmě záleží jen na vás. Listy, které poté do knihy budeme vkládat, musí být kvůli hřbetu vždy o něco menší. V mém případě jsem zvolila velikost 5 x 3,8 cm (fotografie 1). V případě, že se rozhodnete zvolit jiné rozměry, budete muset listy přizpůsobit obálce tak, aby z ní nevyčnívaly.

VÝROBA OBÁLEK:

A jak tedy na samotné obálky knih? Já na tvorbu použila program Canva, ale jsem si jistá, že by se to dalo zvládnout klidně třeba i v Malování nebo jakémkoli jiném programu. V libovolném editoru si vytvoříte obdélník v rozměrech obálky z prvního kroku (v mém případě 5,8 x 4 cm). Poté si na internetu najdete samotnou obálku, kterou chcete pro mini knížečku použít. Tuto obálku vložíte do obdélníku celkem 2x – přičemž jednou z toho obráceně (můžete vidět na fotografii číslo 2). Nezapomeňte na to, že uprostřed obdélníku musíte nechat kousek místa na hřbet, ve kterém budou listy knihy!

Po zaplnění celé stránky (nejlépe A4) vašimi vybranými obálkami si návrh vytiskněte na libovolný tiskárenský papír.

STŘÍHÁNÍ MATERIÁLŮ:

Po vytištění obálek přichází na řadu stříhání.

Při výrobě 1 mini knihy postupujte vždy následovně:

  1. Vystřihněte si 1x obálku (v daných rozměrech, které jste zvolili)
  2. Poté nastříhejte 15 stejně velkých obdélníčků, tedy listů, které budou tvořit vnitřek knihy (fotografie 3)
  3. Obálku i všechny listy přeložte napůl (fotografie 4)
  4. Zmiňovaných 15 obdélníků/listů rozdělte na 5 hromádek: 1 hromádka obsahuje vždy 3 listy (fotografie 4)

     

SLEPENÍ MINI KNIHY:

Nakonec zbývá slepit celou knížku dohromady. Nyní si vezměte 5 hromádek, které jste si nachystali, a vložte je mezi 2 kancelářské sponky (fotografie 5). Pokud sponky nemáte, můžete listy držet v ruce, avšak při zasychání lepidla jsou určitě pohodlnější variantou.

Nyní si na štětec naneste tekuté lepidlo a spojte jím hřbet dohromady. Doporučuji knihu slepit také z vrchní a spodní strany (šipky na fotografii 5), aby vám listy z knihy nevypadly. Pokud chcete, můžete listy spojit ze všech 4 stran, tak zabráníte jakémukoli případnému poničení. Po nanesení lepidla počkejte, až zcela uschne.

     

Posledním krokem je přilepení listů k obálce. K tomu můžete použít buď oboustrannou lepicí pásku (fotografie 6) nebo opět tekuté lepidlo. Osobně doporučuji raději lepicí pásku, jelikož velké množství lepidla by vám mohlo papírem prosáknout a váš výtvor poničit.

A JE TO:

A máte hotovo! Mini knížečky mohou být využity mnoha způsoby. Můžete si s nimi originálním způsobem zaznamenávat přečtené knihy a vystavit je třeba ve sklenici, připevnit je k záložce nebo do nich vyvrtat díru a vyrobit tak skvělé knihomolské náušnice!

Tak co? Jakou oblíbenou knihu jste pro vaše miniaturu vybrali? Nezapomeňte nás označit na Instagramu (@dobre_knihy) a přidat hashtag #dobretvoreni

Těšíme se na vaše výtvory!

Štítky