Knižní recenze

Bestie z Buchenwaldu

Bestie z Buchenwaldu
Polský právník a spisovatel Max Czornyj přichází na český knižní trh s další knihou z prostředí druhé světové války. Tentokrát se zaměří na Bestii z Buchenwaldu, dozorkyni z koncentračního tábora, která proslula svou nemilosrdností.

Kniha je napsaná jako román. Jazyk a celkově obsah je tedy trochu beletristicky uzpůsoben, přesto jsou zásadní informace inspirovány skutečnými událostmi. Popisují ženu, která proslula jako jedna z nejkrutějších dozorkyň v nacistických koncentračních táborech. Jmenovala se Ilsa Kochová a jak už název napovídá, získala si přezdívku Bestie z Buchenwaldu.

Asi je dopředu jasné, že tohle nebude žádné veselé čtení. Mnozí, kdo o této ženě ještě prozatím neslyšeli, budou přesto překvapeni tím, co dokázala udělat. Mezi její záliby totiž patřilo nejen týrání a mlácení vězňů. Dokonce si totiž z jejich kůží či jiných součástí těl vyráběla suvenýry do své domácnosti.

Co mě hodně zaujalo je i způsob, jakým vězně provokovala, aby je mohla potrestat. Využívala své ženskosti, například se odhalovala a když se na ní někdo podíval, pořádně to schytal. Rovněž nechávala některé vězně souložit, sledovala je a přitom sama masturbovala.

Musím se přiznat, že to na mě působí až šíleně. Dokážu si to jen těžko představit a mozek mi velí tomu nevěřit. Bohužel se o těchto skutečnost našlo dostatek důkazů, byla podána spousta svědectví, takže nezbývá, než to přijmout. Přesto mi prostě nejde na mysl, jak mohl nějaký člověk dělat takovéto věci.

Jak už jsme se zmínil, kniha je napsána beletristickou formou, avšak vychází z reálných událostí. Na konci některých kapitol jsou tak popsané skutečnosti, na jejichž základě byl příběh vymyšlen. Autor čtenáře rozhodně nešetří. Ačkoliv forma textu je uzpůsobena pro lepší čtení, jeho obsah bude pro mnohé jen těžko stravitelný.

Většina děje se odehrává přímo v koncentračním táboře Buchenwald, který se nacházel několik kilometrů od města Výmar v Německu. Skončilo v něm i hodně Čechů, nechvalně proslul zejména díky manželům Kochovým. Vedle Ilsy Kochové v něm totiž působil i její druh Karl-Otto Koch, který byl velitelem celého tábora. Právě díky tomu měla i jeho žena velké výsady.

Částečně se dozvíte i o životě Ilsy Kochové před a po její éře v Buchenwladu. Jsou to ovšem spíše strohé informace. Abych řekl pravdu, v případě předválečného dění mi to zase tolik nevadí. Trochu mi zde ovšem chybí více podrobností z procesů s její osobou, případně o tom, jak to bylo po válce s jejími dětmi. Ano, tato osoba byla rovněž matkou, i když ne zrovna dobrou.

Trochu mi zde chybí i fotografie. Několik se jich dochovalo, určitě by se daly nalézt i další. Rozhodně by byly zajímavým doplněním a zároveň by sloužily i jako zdůraznění toho, že obsah vychází z reality druhé světové války. Škoda.

Bestie z Buchenwaldu je opravdu hodně emotivním příběhem. Krutost v ní obsažená je opravdu strašná a jen těžko si ji lze představit. Kniha jako celek je ovšem napsaná převážně zajímavě a vlastně jsem z větší části dostal to, co jsem očekával. Především nové informace, protože o Ilse Kochové jsem zatím věděl spíše jen základní věci. Po přečtení tohoto románu na základě skutečných událostí musím říct, že ne všechny ženy se dají nazvat jako něžnější pohlaví. Bestie z Buchenwaldu byla sadistickou zrůdou, kvůli které přišlo o život opravdu hodně lidí.