Knižní recenze

„Výjimečný thriller, jedinečný svého druhu... Neodložíte ho.“

„Výjimečný thriller, jedinečný svého druhu... Neodložíte ho.“
Takhle okomentoval knihu Skryté obrázky – která je mimo jiné na platformě Goodreads označena za nejlepší horor roku 2022 – světově známý spisovatel Stephen King. A když před nějakým dílem poklekne samotný král hororu? Pak se můžeme bezesporu těšit na pořádnou jízdu...

Mallory Quinnová dostává v jednadvaceti letech druhou šanci, a po propuštění z protidrogové léčebny je odhodlaná začít konečně naplno žít. Nejlépe co nejdál od svého starého domova. Proto nezaváhá ani minutu, když se jí jako zázrakem naskytne pracovní příležitost na pozici chůvy pro bohatou rodinu Maxwellových.

Pětiletý Teddy je téměř dokonalé dítě. Je tichý, nezlobí, neodmlouvá, a ze všeho nejraději tráví čas kreslením. Jak dny plynou, obrázky nevinného chlapce se však mění na výjevy z nejstrašidelnějších nočních můr. A když se pak rodiče zmíní o zvláštní imaginární kamarádce Anye, Mallory si je najednou docela jistá, že v tomhle domě není všechno tak bezchybné, jak se na první pohled zdálo…

Tahle knížka mě učarovala hned od první stránky. Člověk má pocit, jako by četl román o dokonale stráveném létě, plném prosluněných bezstarostných dní, ale pak si najednou uvědomí, že čte horor, a neubrání se mrazení v zádech. Text je navíc proložen děsivými ilustracemi malého Teddyho, které dohromady tvoří geniální skládanku, za kterou by se nemusel stydět ani Sherlock Holmes. A právě grafickou stránku bych velice ráda vyzdvihla, protože společně s napínavým příběhem tvoří neotřelý a jedinečný zážitek.

Čtenář má možnost společně s hlavní hrdinkou všechno prožívat na vlastní kůži. Snaží se hledat vodítka a přijít tak na kloub dávné, nevyřešené vraždě, která ani po letech nedá lidem městečka Spring Brook klidně spát. Kromě detektivních a duchařských prvků můžeme v knize nahlédnout pod pokličku problematiky drogové závislosti, která je podle mého názoru velice kvalitně zpracována. Můžeme Mallory naplno věřit? Dokážou se lidé změnit? Nebo je staré návyky dříve nebo později doženou?

„Jsme jako jedna z mýdlových bublin, se kterými si Teddy tak rád hraje – kouzelných, radostných, lehčích než vzduch a odsouzených k výbuchu.“ (str. 216)

Co se týče výtek, osobně jsem žádné nenašla. Považuju však za nutné zmínit alespoň okrajově fakt, že se kniha pyšní na vrchních příčkách žánru horor, kterým ale zcela určitě není. Thriller? Možná. Napínavé psychologické drama říznuté trochou nadpřirozena? Stoprocentně. Dějem skrz naskrz prosakuje tajemná atmosféra. Místy bychom možná vyždímali nějakou tu kapičku strachu, ale žádný krvák od toho určitě nečekejte.

Společně s Mallory se vydáváme na cestu plnou tajemství a nevyřčených otázek, utahujících se jako smyčka na krku téměř dokonalé rodině, nad kterou se však pomalu ale jistě snáší tíživě temná oblaka…

Dílo vřele doporučuju a už teď si jej zařazuju na pomyslnou poličku TOP 5 knih za rok 2023!