Knižní recenze

Skřivánek zpívá dál

Skřivánek zpívá dál
Láska, jež neměla být naplněna. Láska, jíž nebylo přáno. Láska, která přetrvala dlouhá léta…

Malá, ospalá vesnička u skotského zálivu Loch Ewe, po dlouhé staletí téměř idylická. Přichází však druhá světová válka a ono krásné, nedotčené místo se stává ústředním bodem vražedných námořních konvojů. A za těchto okolností a v této smutné době se do sebe zamilují Alek, mladý šlechtic, a Flora, skromná dcera hajného. Jenže právě tyto třídní rozdíly a válka jejich lásce nepřeje.

O mnoho let později se do této vesnice vrací Lexie, Flořina dcera, aby rozpletla klubko tajemství a časem zavátých citů.

Pokud si dáte tu práci a najdete si místo tohoto románu na internetu, dáte mi za pravdu, že přímo vybízí k napsání milostného příběhu. Dějové linky, odehrávající se ve dvou časových rovinách, jsou pro mě vždy zárukou, že si čtení vždy užiju. A okořenění dějinami skotského venkova válkou přímo spojenou s tímto místem, to dohromady dává příběh, který je něžný a velmi čtivý.

Fiona Valpy je autorkou mnoha knih, které mají u českých čtenářů vždy úspěch. Možná je to její láskou k francouzskému venkovu či starým domům, že z jejích knih vyzařuje klid a jemnost. A já mohu její nejnovější knihu jen doporučit.

Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.