Knižní recenze

Cestovní kancelář Jinosvěty

Cestovní kancelář Jinosvěty
Máte chuť vydat se za dobrodružstvím, které nezná hranice a je tak magické, až z toho jednoho přechází zrak? Tak neváhejte - sbalte si kufr a hurá do Cestovní kanceláře Jinosvěty - jejich výběr je nekonečný!

Když Flick Hudsonová (12 let) vkročí do tajné Cestovní kanceláře Jinosvěty, ani zdaleka netuší, jak se tím její život promění. Kdo by taky mohl jen očekávat, že se magie rozprostírá všude okolo nás a že vyjma našeho světa existuje nevyčerpatelné kvantum jiných světů! Stačí jen vstoupit do některého z mnoha kufrů uskladněných v cestovní kanceláři a vualá - ani nemrknete a nacházíte se v čarodějném kraji, který nemá obdoby!

Ovšem Flick velmi brzy zjistí, že není vše tak růžové, jak se na první pohled může zdát. Magické multiversum je totiž v nebezpečí - místo léta vládnou sněhové bouře, mizí ulice tajemného světa Pětisvětlí a mnoho dalšího.

Jak je zcela jasné, hlavní hrdinka neponechá nic náhodě, poruší uctívané předpisy utajené společnosti a vydá se zjistit, co se to skutečně děje. Podaří se jí dát vše zpět do pořádku dříve, než budou veškeré světy pozřeny nicotou? Závod s časem právě začíná!

Po popisné stránce kniha na jednu stranu nabídla mnoho zajímavých charakteristik magie, jejího fungování a samotného cestování do neznámých světů. Na druhou se mi některé zvolené popisy zdály příliš abstraktní pro dětské publikum. Někdy stačí méně a jednodušeji. Samotný děj včetně zápletky typu „jedinečné dítě se schopnostmi, které nikdo jiný nemá, musí zachránit svět a být odpovědí na problémy minulé i budoucí“, mi přišel spíše prostšího rázu bez větší originality. I přesto, že oproti jiným knihám žánru middle grade by si tato zasloužila větší propracovanost, nesla v sobě cosi kouzelného a hřejivého, co dokázalo potěšit nejedno srdce.

Autorka v prvním díle této cestovatelské série (zatím tři díly v originále a k tomu dvě novely navíc) nakousla mnoho věcí a ne vše vysvětlila do detailů, takže doufám, že postupem série její díla dostanou větší hloubku a z průměrného využití potenciálu získají širší rozměr, jelikož dané téma a motivy okouzlující byly.

Vždy mě potěší, když kniha pro děti nese nějaká ponaučení a poselství. Zde se to autorce povedlo na jedničku. Dočteme se o smyslu pro zodpovědnost, čest, přátelství, povinnost. Dále, že chybovat je lidské a umět se omluvit a přiznat chybu je důležité. Taktéž o upřímnosti a lhaní, zradě, provinilosti, odpouštění, pochopení druhých, zármutku, předčasné dospělosti či ztrátě blízkých.

Pokud hledáte něco kouzelného a milého pro vaše dítka a nejde vám o nalezení ryze originálního kousku do sbírky, směle do toho! Příběh je plný ponaučení a seznámení se s pozitivními i negativními pocity a komunikací mezi jedinci.

Autor Zuzana Malá
Image