Jizva
Pozadí životické tragédie a dvě časové roviny. Příběh, který dlouhá léta zůstával skryt, ale o to je děsivější.

Současný příběh nám vypráví Katarzyna, Polka, která vycestuje za prací do Ostravy. Zde se seznamuje s mladým historikem Martinem, který jí nejen pomůže překonat jazykovou bariéru, ale také ji seznámí s tragédií, která v roce 1944 zasáhla obyvatele nedaleké vesnice Životice. Cosi z jeho popisu celé události jí připomene její devadesátiletou tchyni. A spolu s Martinem se rozhodne vypátrat pozadí této nacistické zlovůle, která se může přímo či nepřímo dotýkat její vlastní rodiny.

Polská autorka Danuta Chlupová nám předkládá sice smyšlený příběh, ale postavený na pravdivých událostech roku 1944, kdy  bylo v Životicích kvůli osudné hádce partyzánů a gestapa popraveno bezmála 36 místních mužů. 

V knize se střídají obě časové roviny - a obě jsou velmi silným čtením - obzvlášť pro někoho, kdo má k tomuto kraji tak blízko jako já. Ale i pro neznalé míst zmiňovaných v knize je čtení poutavým, i když děsivým výletem do minulosti. Autorka nám přibližuje i soužití českých a polských obyvatel, kteří v tomto kraji žili bok po boku, dokud se k moci nedostal nacismus a lidé se rozdělili na dva tábory. A mnohdy se z přátel stali nepřátelé na život a na smrt.

Kniha Jizva je celkem útlou publikací, ale o to víc zde najdeme silný příběh, který i po dlouhých letech přímo zasáhne do osudu jedné rodiny.

Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.