Knižní recenze

Romantika, sport a humor v jedné knize

Romantika, sport a humor v jedné knize
Americká spisovatelka Mariana Zapata přichází se čtvrtým do češtiny přeloženým románem Srdcem proti zdi. Opět se odehrává ve sportovním prostředí, tentokrát s příchutí amerického fotbalu. Připravte se na další romantický příběh, v němž láska a pohyb hrají prim. Titulní foto: Amazon.com

Během několika let se u nás stala tato autorka jedním z nejoblíbenějších tvůrců romantických příběhů. Dokazují to i hodnocení a komentáře na Databázi knih. Osobně jsem prozatím četl pouze Kulti, v němž jde vedle lásky především o fotbal. O něj ostatně kráčí i v aktuálním románu, i když tentokrát se jedná o ten americký.

Ústřední ženskou postavou je cílevědomá Vanessa Mazur, která se stane osobní asistentkou fotbalové hvězdy Aidena Gravese. Jedná se o velice náročnou, často téměř ponižující práci. Její šéf si jí totiž příliš neváží a ona pro něj musí dělat takřka všechno. Jednoho dne se rozhodne dát výpověď a konečně si vydělávat jen sama na sebe. Po několika týdnech za ní ovšem její bývalý šéf přichází s prosbou, aby se k němu vrátila. Jakým směrem se mladá ambiciózní žena vydá?

Jestli už jste četli některou z předchozích knih této spisovatelky, dopředu budete vědět, na co se můžete těšit. Její díla totiž mají hodně podobnou strukturu. Alespoň co se týče srovnáni mezi Kulti se Srdcem proti zdi, ale dle jiných i v rámci zbývajících titulů. Fanouškům to ovšem vůbec nevadí, protože to takto prostě zbožňují.

Zápletka se opravdu pomalu rozjíždí. Jestliže máte rádi večeře při svíčkách, romantická slůvka i gesta hned od prvních stránek, raději se poohlédněte jinde. V tomto případě se objevuje již mnohokrát použitý motiv, kdy se ústřední dvojice na začátku vlastně nemá příliš ráda. Tentokrát se to ovšem hned tak nezmění. Připravte se na desítky a stovky stran chladnějších momentů, v nichž je ovšem dostatek humoru.

Než tedy přijde ona vytoužená chvíle a třeba první pusa, poznáte oba hlavní představitele poměrně podrobně. Zatímco on je obrovský zamlklý svalovec na první pohled bez kouska citu, ona je drobnější žena s brýlemi, která se někdy dokáže pěkně naštvat. Hodně nesourodá dvojice si bude cestu k sobě hledat jen s obtížemi a budou přitom muset překonat nejednu překážku.

Jak už jsem se ovšem zmínil, dojde během toho na řadu zábavných scének. Autorka opět neváhá použít své neotřelé žertování, které celému příběhu dodává na přitažlivosti. Samozřejmě se podíváte i do sportovního zákulisí, i když tentokrát možná o něco méně než v případě Kulti. Na hřišti nebo v zázemí stadionu se odehraje jen několik scének, většina děje se vlastně odehrává v domech a bytech.

Jak se tento romantický příběh rozjíždí pomaleji, nakonec dojde k velkému výbuchu lásky. Dočkáte se velkých emocí, i když vlastně až téměř v závěru. To ovšem vůbec nevadí, protože ani předtím se rozhodně nudit nebudete.

Srdcem proti zdi je další velice zajímavou knihou autorky, která si u nás získala tisíce fanoušků. Není příliš přeslazená, nechybí v ní humor, ale nakonec se i toho vzplanutí dočkáme. Na jednu stranu staví svůj základ na mnoho již v minulosti použitých věcech, na druhou mi přijde oproti jiným podobně zaměřeným dílům originální. Rukopis Mariany Zapaty zde rozhodně poznáte a i její další novinky si užijete celým srdcem i knihomolskou duší.