Knižní recenze

Chlorid sodný

Chlorid sodný
Fanoušci severských thrillerů mohou jásat. Konečně jsme se dočkali pokračování celosvětově oblíbené krimi série Jussiho Adlera Olsena oddělení Q. A držte si klobouky, protože i nyní je to jedna velká jízda!

Oddělení Q je konečně zpět! A že jsme se jako fanoušci načekali. Ale víte, co se říká? Kdo si počká, ten se dočká. A my se dočkali dalšího úžasného a napínavého dílu oblíbeného dánského spisovatele, který si své čtenáře získal již s prvním dílem, který získal název Žena v kleci. Ani s devátým pokračováním neztrácí příběh na tempu, napínavosti, ani občasného humoru hlavních postav, především svérázného Asada. A co nás vlastně v tomto dílu čeká?

Jak známo, oddělení Q je specializované pracoviště zaměřené primárně na staré a nevyřešené případy. Nad podobným případem se schází s vyšetřovatelem Carlem jeho nadřízený Marcus. S postupem času dochází nejen Carlovi, ale i celému týmu, že nepůjde jen o jeden případ, ale že jich bude více. Náročný úkol, který vyšetřují Carl a jeho tým s Asadem, Rose a Gordonem utuží jejich vzájemné vztahy i spolupráci. Brzy totiž dochází k úmrtím důležitých osobností. Přestože policie jejich úmrtím zpočátku nevěnovala přílišnou pozornost a ve většině případech případy uzavírala, že šlo o sebevraždu nebo nešťastnou náhodu, začne být záhy jasné, že úmrtí mají spojitost - a možná i totožného vraha. Jak čas běží, stává se pro hlavní hrdiny velkým nepřítelem. Carlovi se navíc vynoří z minulosti jiný starý případ a vše se začne komplikovat…

Autor opět předvedl, že je mistr ve svém oboru. Jeho knihy, které já osobně mám moc ráda a na něž se vždy těším jako malé dítě na Vánoce, přečtu vždy v řádu několika dnů. Vše pro mě začalo v létě 2017, kdy jsem narazila na film Žena v kleci a pídila se po knize. Od přečtení prvního dílu jsem se nejen do série, hrdinů, ale především autorova stylu zamilovala.

Přestože nelze napsat, která kniha z celé série se mi líbila úplně nejvíce, neboť všechny jsou TOP, na první příčku bych mohla uvést Selfies a hned za ní Chlorid sodný. Napětí, spád, sympatičtí hrdinové a skvělé prostředí. Co víc si přát? Snad jen, aby autor napsal více takových knih a my mohli mít i další filmová či seriálová zpracování (samozřejmě věrná knižním předlohám).

Chlorid sodný je rozhodně knihou, kterou je těžko odložit. Líbilo se mi, že autor dokázal čtenáře přenést do nervy drásajícího prostředí, které je velmi podobné našemu, jelikož do děje zakomponoval proticovidové období.

Knihu doporučuji všem bez rozdílu, užijí si ji ale především znalci autorových předchozích knih, jelikož je tam velká provázanost a snáze se budete orientovat nejen v ději, ale především ve vztahu k hlavním hrdinům.

Chlorid sodný je mým horkým kandidátem na (prozatím) nejlepší knihu letošního roku, jakou jsem četla.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."