Knižní recenze

Terorismus v živém vysílání

Terorismus v živém vysílání
D. Barker je u nás rozhodně autorem, jenž si získal velice slušné renomé. Nyní přichází s dalším napínavým thrillerem s názvem Volající, který nabízí opravdu akční a dramatický příběh.

Čtvrtá opice, Pátá oběť nebo Šesté dítě jsou názvy knih, v nichž hlavní roli hraje detektiv Sam Porter. Následně ovšem přichází poměrně velký odklon v podobě Dracula, který navazuje na nejslavnější dílo Brama Stokera. A nyní se sice Barker opět vrací k thrillerovější tvorbě, ale i tentokrát v trochu jiném směru. Volající je samostatný román, který si ovšem atmosférou v ničem nezadá s předcházejícími tituly.

Na začátku máte možnost sledovat kontroverzní rozhlasovou moderátorku Jordan Briggsovou, která kvůli slávě neváhá ponižovat ostatní. Díky kariéře se jí rozpadlo manželství a jedinou útěchou je pro ni dcera. Ani jí ovšem vždy není dokonalou matkou. Ve svém pořadu si pohrává s city ostatních, jednoho dne si ovšem jeden posluchač jménem Bernie rozhodne pohrát s ní. A brzy se z toho stává hodně nebezpečná záležitost.

Volající

Volající rozpoutá hned chvíli po začátku zběsilou jízdu a takřka nepřetržitě ji drží až do samotného závěru. Na více než čtyř stech stranách se dočkáte opravdu napínavého souboje moderátorky a policie s psychopatem, který neváhá pro svůj vlastní záměr zabíjet i neznámé lidi.

Od knihy se opravdu nebudete moci odtrhnout, protože by snad děj rychle profrčel i bez vás. Ústřední padouch má každý krok promyšlený, vidí a slyší snad všechno. No rozhodně to nebudou mít strážci zákona s jeho dopadením jednoduché.

A jakou roli v tom hraje ona zmíněná moderátorka? Na to si budete muset přijít sami, ale určitě nakonec budete překvapení, možná i šokovaní. Neméně důležitou roli ovšem sehrává i policista Cole, kterému se věnuje druhý pohled. Samozřejmě se události okolo něj s těmi Jordaninými brzy propojí, ale každý přitom působí spíše jako samostatná osoba.

Značná část děje se přitom odehrává v mnohapatrové budově. Rázem se tak pamětníci vrátí do dob první Smrtonosné pasti s Brucem Willisem. Podobnost je opravdu vysoká, i když jde tentokrát o něco trochu jiného. Nostalgie ovšem funguje na výbornou.

Jasně, když děj budete rozpitvávat do nejmenší podrobností, najdete v něm nějaké mouchy. Občas může být trochu méně realistický. Ale o to v něm prostě nejde. Stejně jako v mnohých jiných kulturních dílech tu hlavní roli hraje akce, akce, a nakonec ještě další akce. Dobře, chvílemi jsou přidány i nějaké humornější dialogy, možná vás i zamrazí z toho, co všechno by se vlastně mohlo stát.

A celé je to rovněž o chytrosti. Protože bez použití mozku to tentokrát straně dobra asi nevyjde. Strůjce všeho zla je totiž natolik důmyslný, že neponechává nic náhodě. A všechno je navíc vysíláno živě prostřednictvím vysílání Jordan. Tato skutečnost, že kroky šílence má živě možnost poslouchat miliony posluchačů, všemu ještě dodává další šťávu.

Volající je za mě skvělou knihou na odreagování. Jestliže jste příznivci nespoutaného běsnění a akce, rozhodně si ho neváhejte přečíst. Jsou v něm nějací zabití, vybuchující auta i baráky a promyšlený postup muže, který už nemá co ztratit. Dokáží ho ústřední hrdinové zastavit, než přijdou o život další lidé? A co všechno je zoufalá žena schopná udělat, aby zachránila svou nejbližší osobu?