Chcete se dozvědět něco o výrobě vína? Jak se zpracovává nebo ho toužíte poznat
podrobněji? Víte pouze, že je červené a bílé? Co takhle ledové, výběr z hroznů nebo
slámové? Chcete vědět víc? Nebo se výrobou a pěstováním vína zabýváte a musíte se
více vzdělávat, znát horké novinky v tomto odvětví? Nebo byste si chtěli prostě o víně
přečíst napínavý příběh jedné ženy, která zdědila moravský vinohrad po svém
dědečkovi? U nás v Dobrých knihách máme všechno, na co si vzpomenete. Zkuste se
podívat, co by vás mohlo zaujmout.

100 červených vín českých a moravských vinařství – Helena Baker

Máte rádi červené? Pak by vám tato publikace neměla chybět. Jedná se o praktický kapesní průvodce po vinařstvích a vínech ČR – kompletní rádce pro nákup domácích červených vín. Navštívíte-li vinotéku nebo hypermarket, s tímto průvodcem si vždy vyberete dobře. Naleznete zde seznam nejnovějších vín českých a moravských vinařů s hodnocením. Kniha je uspořádána podle vinařských podniků, obsahuje rady, jak si vybrat i vychutnat nejlepší červená vína domácích vinařů, ale také různé zajímavosti týkající se vinařské tematiky, nákupní doporučení, hodnocení, a degustační doporučení. Naučíte se umění snoubení pokrmů s víny, ale také se dozvíte, jak si víno vybírat a jak si ho opravdu vychutnat.

Víno z vlastního sklepa – Pro začínající – Wolfgang Vogel

Kniha určená pro začínající i zkušené výrobce domácího vína. Chcete si zkusit vyrobit vlastní víno? Nebo už si ho vyrábíte a potřebujete pomoc při různých komplikacích? Pak je tahle
kniha přesně pro vás! Tato publikace přehledně a detailně představuje jednotlivé
kroky tohoto procesu a pomáhá řešit malé i větší obtíže. Každý si tak může vyrobit
vlastní chutné víno. Všechny pracovní kroky jsou popsány tak, že je každý snadno
pochopí i bez hlubokých předběžných znalostí.

Malá škola degustace vína

Chtěli byste se stát zkušeným degustátorem vína? Toužíte se vyznat v jeho odrůdách,
druzích a chutích? Pokud si pořídíte tuto knihu, stane se z vás odborník na slovo vzatý
a je možné, že z vás brzy bude náročný specialista na víno. Malá škola degustace vína
je ideálním průvodcem degustačními metodami a styly vín. Naučíte se rozeznávat
základní chuťové vjemy, dozvíte se, jak ochutnávat bílé, červené, růžové a šumivé víno
nebo jak určit svěží či ovocný styl, vína suchá, polosuchá, sladká. Rychle získáte
jistotu a potřebnou dovednost. Řada srozumitelně popsaných degustací poskytne
základy pro vaše znalosti. Rady, připomínky a odborné tipy vám pomohou stát se brzy
vítaným společníkem mezi odborníky.

Víno pro (ne)chápavé – Mary Ewing-Mulligan, Ed McCarthy

Jak párovat jednotlivá vína a pokrmy? Hledáte nejlepší a nejsnazší způsob, jak
porozumět odrůdám hroznů a druhům vín, jak číst z vinných lístků, jak vína podávat?
Tato kniha vás s tím vším seznámí. Jak vybírat, skladovat, otevírat, nalévat a
vychutnávat víno? Pokud chcete pochopit základy konzumování tohoto moku, pak by
vám tato příručka neměla chybět.

Vše, co jste chtěli vědět o víně, ale báli jste se zeptat – 25 věcí, které vyznavači vínanejvíce touží vědět – Jerry Lockspeiser

Máte otázky ohledně vína a toužíte po odpovědích? Nikde jste je nenašli? Tato kniha
obsahuje pětadvacet kapitol a každá z nich má mezi dvěma až osmi stránkami. Některé
stojí převážně na faktech a poskytují odpověď na otázky o tom, která vína mají
nejméně kalorií nebo co znamená, že má víno pachuť po korku. Jiné, jako například
ty o přínosu červeného vína pro zdraví nebo o tom, zda záleží, z jaké sklenky víno
pijete, jsou spíše věcí názoru. Každá z otázek je rozebrána a zodpovězena v čase
kratším, než byste potřebovali k vypití malé sklenky. Víno se může zdát složité jako
jaderná fyzika a děsivé jako skákání s padákem, ale je zbytečné z něj mít strach. Vždyť
je to jen láhev zkvašených hroznů. Vínu lze porozumět. A tato kniha vám s tím snad
pomůže.

Na závěr jsem si pro vás připravila něco z trošku jiného soudku.

Poháry touhy – Markéta Harasimová

Román odehrávající se na moravských vinohradech. Když Viola zdědí po svém dědečkovi, o kterém nikdy neslyšela, vinohrady a dům na jihu Moravy, obrátí se jí život vzhůru nohama. V Praze
jí nic a nikdo nedrží, tak se rozhodne na Moravu odstěhovat. Chce ctít rodinnou
tradici a provozovat vinařství. Ale nic není tak lehké, jak se zdá. Viola ví o vínu to, že
je bílé a červené. Ale že je pěkná dřina ho vyrobit, to teprve zjistí. Starat se o hrozny a
vinici dá opravdu zabrat. Natož když jí místní nevěří a někteří jí hází klacky pod nohy.
Viola se setkává s řadou překážek, předsudků i lidskou zákeřností.