Jedlé dárky mají několik výhod:

  • nemusíte být zrovna zruční, přesto zlvádnete vyrobit celkem pohledný dárek
  • nebudou obdarovanému dlouho překážet v bytě
  • obětovali jste jim vlastní čas a námahu – a to se cení!
  • elegantně se vyhnete nákupu dalších ponožek a získáte originální dárek
  • neudělají vám velký průvan v peněžence

Jaký jedlý dárek je ten pravý?

To samozřejmě záleží na preferencích obdarovaného. Já jsem to většinou řešila nákupem originálního obalu a uvařením oblíbeného jídla vpředvečer Štědrého dne. To ale nebyl moc profesinální přístup. I proto, že jsem pak 23. prosince byla naprosto zoufalá a zuřivě vařila a pekla. Tomuto chaosu se ale můžete snadno vyhnout. Nechte si poradit od odborníků a inspirujte se.

JEDLÉ DÁRKY OD REBARBORASKITCHEN – BARBORA ŘÍHOVÁ

Barbora Říhová vede poměrně úspěšný foodblog. A ve své knize s podtitulem Kuchařka pro plnění přání pro vás připravila nejen výborné recepty, ale i krásná balení hotových laskomin. Ty jsou podle ní totiž tím nejlepším dárkem připraveným od srdce. Podle její knihy můžete vyrobit desítky dárků – ať už upečete krekry, sušenky, vyrobíte čokoládové pralinky nebo likér. Autorka vám dokonce i poradí, jak na léčivý čaj. Protože Barbora Říhová je především zdatná v kuchyni, je balení jedlých dárků věnována pouze jedna kapitola z knihy. U každého receptu však jsou velmi atraktivní fotografie, kterými se můžete inspirovat. Nebojte se, recepty Barbory Říhové zvládne i naprostý začátečník. Přestože se na první pohled můžou zdát složité a exotické jako třeba kečup z červené řepy nebo cibulová marmeláda.

LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ – UVAŘTE, ZABALTE A VĚNUJTE JEDLÝ DÁREK – DENISA BARTOŠOVÁ

Tato kniha vás dostane svojí vizuální stránkou. Má velmi hezký obal a její design se celkově hodně povedl. Najdete v ní recepty na jedlé dárky pro různé kategorie obdarovávaných (maminky, babičky, muži, kamarádky). Denisa Bartošová nám sým působením v televizi už ukázala, že se v kuchyni neztratí, proto nemusíte mít strach o kvalitu jejích receptů. V této knize ale ještě zjistíte, že má velmi dobré nápady na dárková balení svých výtvorů. V příloze knihy navíc najdete pomůcky, které vám balení značně usnadní – jmenovky, krabičky. Jednotlivé recepty jsou rozděleny podle měsíců roku a příležitostí, ke kterým je lze v daném měsíci využít. Nechce se vám vařit ani péct? Nevadí, darujte přímo tuto knihu, určitě potěší!

DOBRÁ SEZÓNA V KUCHYNI – MICHAELA RIEDLOVÁ, DENISA SÝKOROVÁ

I autorky této publikace jsou blogerky. Jejich blog Dobrá sezóna radí, jak propojit tradice s moderními postupy a udělat si z kuchyně místo, kde budete rádi trávit čas a tvořit. Jejich kniha není zaměřena pouze na jedlé dárky, těm je věnována jen jedna čáast. Další části jsou o stolování a květinových dekoracích a najdete v nich spoustu tipů a nápadů, jak si doma zpříjemnit slavnostní i všední chvíle. Nemusíte se bát, že byste výtvory těchto šikovných dam nezvládli. Kniha je plná přehledných fotopostupů s popisky, podle kterých zvládnou domácí bylinkový sirup či květinové aranžmá na profesionální úrovni i neprofesionálové.

DIVOKÉ ROSTLINY – LAHODNÉ RECEPTY, JEDLÉ DEKORACE A NÁPADY NA DÁRKY – CELIE NENTWIG

V českém jazyce úplná novinka, v němčině, rodné řeči této autorky, osvědčená klasika.             Poradenství v oblasti bylin se tato vystudovaná bioložka a etno botanistka věnuje už od roku 2004. V její knize najdete lahodné recepty, ale i nápady na dekorace a dárky z divokých bylin, které si buď můžete nasbírat ve volné přírodě nebo vypěstovat na zahrádce. Díky Celii zjistíte, že všude okolo nás je spousta bylin, jejichž jednoduchou úpravou uděláte z každého jídla delikatesu. Její nápadité recepty jsou navíc doplněny velmi povedenými fotografiemi.

MŮJ TAJNÝ TIP

Jak jsem již psala výše, zabalit jako jedlý dárek lze téměř všechno. Máte-li dostatek fantazie a odvahy, samozřejmě. Já jako isnpiraci doporučuji kuchařky z edice Apetit s krásnými fotografiemi a  spoustu celofánu, stuh, čtvrtek a  fix (nejlépe japonských kaligrafických). S mírným stresem a chaosem, ale počítejte, ten k tvůrčí práci zkrátka patří.