Encyklopedická příručka Jozefa Augustína sice poprvé vyšla už před pěknou řádkou let, ale informace, které obsahuje, jsou stále aktuální – a samozřejmě jde o řádně doplněnou a aktualizovanou verzi. Tahle kniha je splněným snem každého kávového nadšence, který se o tom, co má v hrnku či konvičce, chce dozvědět přece jen něco víc. A tím něco myslím vlastně… všechno. Opravdu mě nenapadla jediná kávě příbuzná otázka, která by nebyla na stránkách obsáhlé příručky zodpovězena.

Ale než se dostanu k faktografické našlapanosti, dovolte mi zmínit jedno – ta kniha je prostě KRÁSNÁ! Stránky plné textu se střídají s velkoformátovými fotografiemi a devadesát procent z nich bych si s radostí pověsila v rámečku na zeď. Už jen pouhé prolistování příručky ve vás vzbudí takovou touhu po kávě, že jí jen těžko budete vzdorovat. Celková grafická úprava se mimořádně podařila – ačkoli jde vlastně o „učebnici“, nevypadá nudně, ale svěže a moderně a k tomu ještě přehledně. Kdo se někdy snažil učit z většiny vysokoškolských skript, rozhodně ví, že tohle není nic samozřejmého a autorovi designu je třeba složit poklonu. I zvolené hnědo-zelené barevné spektrum je správnou volbou a k tématu nemůže být příhodnější.

img_1540                  img_1539

A samotný obsah? Jozef Augustín na to jde dost přátelsky – předmluvy, komentáře, jednotlivé kapitoly, to všechno je napsáno lidštinou. Nečekejte odborné texty, které bude nutné přečíst čtyřikrát, abyste pochopili, o čem je vlastně řeč. Informace jsou sice hutné a faktů k zaznamenání a vstřebání není málo, ale autor je vypráví jako příběh, prokládá osobními zážitky a zkušenosti a balí do čtivého autorského stylu, díky kterému je U kávy o kávě a kávovinách mnohem stravitelnějším kouskem, než by vás i u populárně naučného textu napadlo.

Káva je fenoménem poslední doby. Ačkoli ji zbožňuju, všechno to zbožné uctívání french pressů a moka konviček mě vlastně dost míjelo. U kávy o kávě a kávovinách však dokázalo informace i poměrně odborného charakteru naservírovat i takovému laikovi, jaký jsem já, tak, aby mě to bavilo a abych si je chtěla přečíst.

img_1541

A je co se dozvídat! O tom, co to káva vůbec je. Kde se pěstovala původně a jak se rozšířila po světě. Kde a kdy vznikaly první kavárny a jaký byl jejich hlavní účel. Proč si kávu pojíme s uměním všeho druhu. Co potřebujete vědět a nad čím máte přemýšlet, když si chcete založit vlastní kavárnu. Všemožné informace o kávovníku, rostlině, ze které oblíbený nápoj vzniká. Jak se káva pěstuje, zpracovává, skladuje i hodnotí. Jak si připravit ten úplně dokonalý šálek vám přímo na míru. Kde se vzala káva rozpustná nebo bezkofeinová. Mléko – lít, či nelít? Co všechno můžeme řadit mezi kávoviny.

U kávy o kávě a kávovinách rozhodně není počtením na jedno odpoledne. Je to spíš materiál pro postupné objevování, pro poučení, pro dlouhé zimní večery, kdy se budete chtít dozvědět něco nového, ale bez toho, abyste měli pocit, že vám praskne hlava. Jozef Augustín odvedl na knize kus práce a napsal ji tak, že se jeho láska ke kávě chtě nechtě přenese i na vás, protože přímo prýští z každé stránky. Tak se pusťte do studia, protože káva skrývá mnohé tajemství. A dejte si k tomu voňavý, kouřící šálek.