Knižní recenze

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek
S tzv. „feel good fantastikou“ či „cozy fantasy books“ se aktuálně roztrhl pytel! Každý tyto knihy čte, hodnotí, porovnává s jinými stejného zařazení a hlavně všemi deseti doporučuje. Za zmínku, krom této novinky, která vychází 13. 3. 2024 u nakladatelství Laser Books, stojí můj milovaný Dům v blankytně modrém moři nebo „kavárenské“ Legendy & latéčka.

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek nás přivádí do světa kouzel a hlavně pravidel. Předpisy čarodějek jsou velmi striktní - v zájmu přežití musí být nenápadné, maximálně opatrné a nemají se družit s ostatními „sestrami“, jelikož kde je více čarodějek, tam je magie nestabilnější. Hlavní hrdinka Mika pravidla vždy více méně dodržovala, ale když jí přišla podezřelá, avšak zajímavá nabídka typu „hledáme čarodějku“, neodolala. V domě, kam byla pozvaná, žijí totiž tři malé čarodějky, ovšem bez jakéhokoliv výcviku a za pár týdnů je čeká návštěva právníka, která rozhodne o jejich dalším osudu a nikdo rozhodně nechce, aby na cokoliv přišel. Takže Mika sbalí veškerý svůj majetek do autíčka Koště, včetně rybníčku s koi kapříky a vyrazí na záchranně-vzdělávací misi - čelit dětem, právníkům, zlobě nejstarší čarodějky i nesmírně pohlednému Irovi.

Ačkoliv jsem se bála velké podobnosti s „Domem“, opak se stal pravdou. Neříkám, že některé věci nebyly jako přes kopírák, ale autorka přispěla kouskem vlastní fantazie (přínosem), a to je třeba zdůraznit.

Po popisné stránce vás nečeká zklamání, vše bylo charakterizováno tak akorát, s prostorem pro trochu té vlastní představivosti. Prakticky jediné, co mi v celém příběhu vadilo, byla er-forma a vulgarismy. Er-forma mě překvapila a nebudu lhát, nějak mi k příběhu nesedla a až do samotného konce jsem jí tak úplně nepřišla na chuť. Dále mi nepřišly k chuti občasné vulgarismy, které k tomuto citlivému tématu nebyly vhodně zvolené. 

Tak jako u jiných feel good fantasy, i zde byl kladen důraz na neakční scény. Zvraty a dramata přijdou, o to nás autorka neochudila, ale jen proto, aby došlo k posunu děje, poskytnutí dalšího prostoru a udání nového směru. Od začátku je zápletka více méně předvídatelná a i konec je, podle mne, naprosto jasný, ale to vůbec celkovému zážitku při čtení neškodí. Kouzlo těchto knih spočívá v pocitu, jaký umějí ve čtenáři vyvolat, a v hlubokých a krásných myšlenkách, ne v „nabušeném“ ději, přemíře akce či napětí.

Tato něžná fantasy je plná osvěžujících vtípků, které dokázaly odlehčit atmosféru plnou emocí, a sympatických hrdinů, které si nelze pro jejich unikátní, svérázné charakterové rysy a odlišnosti nezamilovat. Moc se mi líbil jednotlivý rozvoj každé postavy, za zmínku určitě stojí Mika, která se stala ještě odvážnější a laskavější, než byla na počátku, která se dokázala vymanit ze stigmat minulosti a jít kupředu.

Dále stojí za zmínku samotná magie a její fungování ve světě - to se mi moc líbilo a užila jsem si nejen minulost na pozadí, ale rovněž nezbytnou vizi budoucnosti či Miky trefné názvy lektvarů a nefalšovanou lásku k magii.

Tento příběh je hlavně o osamělosti, ovšem po dočtení ve vás zanechá pocit plný naděje a optimismu. Autorka stvořila přívětivý, hřejivý romantický příběh o světě kouzel, o síle rodiny, o lásce a poutu mezi lidmi.

Tento titul je čiré pohlazení po duši, které snoubí dohromady témata jako

  • traumata z dětství,
  • pocit zneužívání,
  • pocit být jiný a trestaný za to,
  • pocit být neviditelný, nemilovaný, nechtěný či nepřijímaný,
  • nebýt hoden lásky,
  • tíha tajemství,
  • život v osamění nebo
  • důvěra ve druhé i k sobě samotným.

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek vřele doporučuji. Pokud hledáte titul, u kterého si chcete odpočinout, užít si příjemný hřejivý pocit během čtení i po něm nebo se výrazně odpoutat od všední reality, čarodějky jsou pro vás to pravé!

Autor Zuzana Malá
Image